INFOBIRO: Publikacije
Dejtonska zabrana

DANI,

Kljucno pitanje u ovom kriticnom trenutku je da li eventualno plebiscitarno odlucivanje o osamostaljenju Republike Srpske na osnovu prava na samoopredjeljenje ima svoje uporište u ustavnopravnom uredenju i postojecoj zakonskoj regulativi naše zemlje. Da li je u BiH uopce moguce raspisati referendum?

Dejtonska zabrana

Autori: DENNIS GRATZ

Pojam i pravna suština referenduma Referendum je vjerovatno najcistiji izraz tzv. neposredne demokracije. Suštinski je rijec o organiziranom direktnom izražavanju volje gradana (plebiscitarnom odlucivanju) o pitanjima od opceg društveno-politickog znacaja, dakle bez ucešca posrednika tj. izabranih predstavnika u skupštini. Teorijski osnov za referendum je nacelo da gradani, ako im se daje pravo da biraju predstavnike, mogu istovremeno i sami donositi odluke koje bi donijeli njihovi predstavnici, .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.