INFOBIRO: Publikacije
Dvostruki  aršini EU

DNEVNI AVAZ,

Solanino insistiranje da se Srbiji olakša put ka EU, bh. lideri trebaju shvatiti i kao upozorenje da bi naša država mogla ostati izolirana u Evropi

Dvostruki aršini EU

Autori: EDINA SARAĆ

Šta je teži „politicki grijeh“ neusvajanje reforme policije ili nehapšenje ratnog zlocinca Ratka Mladica? Ako je suditi prema jucerašnjim porukama koje je uputio Havijer Solana (Javier), visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Srbiji bi Brisel mogao vrlo lako progledati kroz prste i bez srebrenickog kasapina iza haških rešetaka dati joj evropski pecat. Ako na izborima u Srbiji pobijedi Tomislav Nikolic, Ratko Mladic nece biti isporucen Hagu, pa bi zato Evropska unija trebala pomoci proevropskim snagama potpisivanjem sa Srbijom, prije 11. maja, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kazao je Solana. Evropa je uspanicena zbog moguce dodatne radikalizacije politicke scene naših istocnih susjeda. Ocito, Brisel namjerava na sve moguce nacine, pa i potpisom na SAA, ubijediti tamošnje birace kako je bolje da svoj glas daju demokratama s Borisom Tadicem na celu. U tom slucaju dobit ce i bezvizni režim te biti Evropljanima, a ne gradanima drugog reda. Naravno, ne treba sada zbog dvostrukih aršina Evrope amnestirati bh. lidere od odgovornosti prema gradanima ove zemlje, a pogotovo ne od njihove nespremnosti da postignu kompromisno rješenje o reformi policije. Posve je, medutim, logicno zapitati ako Srbija bez Mladica može dobiti potpis Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zašto onda i BiH ne bi mogla isto bez reforme policije? Solaninu jucerašnju poruku stoga bi trebali imati na umu bh. lideri, a posebno Haris Silajdžic i Milorad Dodik, od cijeg dogovora zavisi i tok sutrašnje sjednice Državnog parlamenta. Ne da bi se ljutili na Brisel što Srbiju gura naprijed i šalje joj stimulativne signale, jer od toga niko nece imati koristi, nego da bi napokon shvatili da bi se zaista mogle ostvariti najcrnje slutnje po kojima BiH ostaje izolirani otok u Evropi. Pitanje integracija u Evropsku uniju za BiH je pitanje opstanka. Još jasnije je to nakon Solaninin poruka. A za citanje izmedu redova ne treba biti ni politicki pismen ni dalekovid.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.