INFOBIRO: Publikacije

Predu znade obojiti skoro svaka ostarija žena, izuzevši u mavilo. Za mavilo se hoce osim vještine još i srece. Za mavilo vele, da se može vrlo lako ureci. Stoga cuvaju od mnogo ociju, kad boje u mavilo. Osim toga treba dobro paziti pri bojenju u mavilo, da ne upane što masno u boju i da se mrsnijem rukama ne dohvaca do prede. Evo kako boje predju u Mavilo. Najprije operu podosta neoprane vune, pa onu vodu ocijede. Tu vodu zovu „Sjera". Sjeru valja nastaviti u kakvu kotlu na vatru da nekoliko provre, kako se more dobro opjeniti. Pošto se sjera opjeni, saspe se u lonac, u kome ce se predja bojiti. Za tijem treba lonac dobro pokriti i ostaviti na suncu 3—4 dana, da se sjera usmrdi. Pošto se sjera usmrdila, ili kako ovdje kažu — pošto nadodje, uzmu na oku predje 16—20 drama civita. Civit metnu u kakvu kesicu ili zavežu u krpu, te metnu u sjeru i dobro prstima protrljaju, da boja od civita kroz kesicu ide u sjeru. Pri tome treba paziti da se vas civit od jednom ne istroši. Za tijem uzmu predju, koja mora biti dobro u sapunu oprana i osušena, pa je metnu u boju u lonac. Lonac dobro zamotaju u krpe i utople, da se ne bi sjera preo noci ohladila. Ujutru izvade predu iz lopca, dobro je ocijede i objese gdjegod, da se osuši, a lonac metnu gdjegod na sunce, da se sjera preo dan dobro ugrije. U vecer protrljaju opet onu kesicu sa civitom, pa spuste predju u lonac, a lonac poklope i zatrpaju kao i prve veceri. Ovako se postupa sa predjom tri puta. Kad se treci put trlja ona kesica sa civitom, paze da vas civit istrljaju, da ga ni malo ne ode pod led. Pošto se predja izvadi treci put iz lonca, dobro se opere u hladnoj, bistroj vodi, pa se onda osuši. Tako je predja obojena. Dok se predja boji, dobro paze, da ne upane u lonac mrva hljeba, zrno soli ili što mrsno. Ako je mavilo sa evijem ugasito, nacine blage lukšnje, pa u nju strpaju predju, da malo postoji, te tako dodje otvorenija. Crvenilo. U crvepilo boje brocem i striješom. Na oku predje hoce se po oke broca i litra striješa. To oboje pomiješaju i potope u mlaku vodu u kakav lonac. Lonac ostave 3—4 dana uz vatru, da mu je uvijek mlako i da se ono u njemu dobro ukiseli. Kad ovo nadodje, uzmu litru šapa, pa stuku u drugi lonac ili koto, pa uzvare na vatri. U ovaku kljucavu vodu metnu predju i ostave da vre koliko bi ocenaš mogao ocitati, pa onda snime s vatre da se ohladi. Kad se ohladi, kako se može ruka držati, onda izvade predju, ocijede i osuše. Pošto se predja osuši, onda nastave lonac sa bojom na vatru. Kada boja u loncu provre, onda spuste predu u lonac i ostave je, da vre jedan cetvrt sahata, pa onda izmaknu lonac od vatre i poklope ga dobro. Kada se ovo ohladi, kako se predja rukom izvaditi može, ovda je zaluže. Preca se luži ovako: Prosije se podosta luga u kakav sud, pa pokraj njega metnu škin. Za tijem prostru po dnu škipa predju, pa je dobro pospu lugom; po tome metnu drugi red predje, pa onet po njemu lug i t. d. Pri tome paze da uvijek po predji dodje svukuda jednako luga. Pošto se ovako oluži, pokriju cijem dobro, da nadoce. Pri tome paze da ne predje, jer more lug sve crvenilo izvuci. Dosta je da predja stoji jedan cetvrt sahata, a najbolje se pozna, da je predja nadošla, kad pocne sršiti. Kad predja u lugu nadodje, onda pocne sršiti, da se pojedina vlakanca vune vide kroz lug. Iz luga, pošto nadodje, valja brzo predju izvaditi, pa na vodu odnijeti i prati, i tako je predja obojena. Žutilo. Za žutilo treba predju kao i za crvenilo ošapiti i osušiti. Za tijem uberu po dosta mlada jasenova lišca, pa ga u kakvu ovecem sudu dobro na vatri prokuvaju. Treba najmanje dva sahata da vre. Pošto se jasenovo lišce dobro skuva, ocijedi se ona voda u lonac, u kome ce se predja bojiti. Na to saspu još u onu ošapljenu vodu, što su predju u njoj šapili, te sve nastave na vatru. Kada ovo uzavre, metnu vec ošapljenu i osušenu predju, da provre koliko i kod crvenila. Za tijem izmaknu sud od vatre, pa ga sa cijem dobro zaduše i ostave, dok se ohladi. Onda izvade predju i u cistoj je vodi isperu, i tako je žutilo gotovo. Zelenilo. Kad hoce da predju oboje u zelenilo, oboje je najprije u mavilo, kao što sam vec opisao. U mavilu se oboji onoliko, koliko kod mavila, kad se prvi put nz lonca izvadi. Za tijem precu dobro ošape i osuše, i boje u jasenovu lišcu kao i žutilo, i tako se dobije lijepo zelenilo. Crnilo. U crnilo boje ovako: Stuku jasenove kore, pa jedan dijel dobro razvare. Za tijem kupe na oku prece litru karaboje, pa sažu u onu vodu, što se je jasenova kora kuvala. Kad se ovo rastvori, uzmu predju pa je slažu u kakav lonac, i cesto posipaju stucenom jasenovom korom i kovacinom. Kada svu predju slože, onda saspu na nju onu vodu te je skuvana s jasenovom korom i karabojom. Ovo dobro zatrpaju i ostave 4—5 dana spram sunca ili spram vatre. Nakon pet dana izvade predju pa je osuše, a zatijem operu i ponovo osuše i tako je predja obojena u crnilo. Ovo su glavne boje koje naš narod upotrebljuje, a kad se ovako oboje, sve su trajne, te ne ce nikad izbijeliti.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.