INFOBIRO: Publikacije
Laureati Džozef Bajden i majke Srebrenice

DNEVNI AVAZ,

Ef. Ceric: Senator Bajden je dobrocinitelj naše borbe za ljudsko dostojanstvo l Subašic: Ovo je podstrek da istrajemo na putu za istinu

Laureati Džozef Bajden i majke Srebrenice

Autori: ME.MUSTAFIĆ

Ambasador SAD u BiH Carls Ingliš (Charles English) jucer je na musali u Memorijalnom centru Potocari u ime americkog senatora Džozefa Bajdena (Joseph Biden) primio nagradu „Srebrenica 1995“. Priznanje „Potocarska povelja“ dobila su udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ i „Žene Podrinja“ iz Bratunca. Nagrade je laureatima urucio reisu-l-ulema Mustafa ef. Ceric, utemeljitelj oba priznanja. Velike zasluge Velika mi je cast što sam dobitnik ovako velikog priznanja. Želim se zahvaliti clanovima komisije iz Instituta za istraživanje ratnih zlocina BiH i svim onima koji su u tome ucestovali. Želim se posebno zahvaliti porodicama žrtava kaže se u senatorovom pismu koje je procitao Ingliš. Munira Subašic, predsjednica „Pokreta majki enklava Srebrenica i Žepa“ istakla je da „Potocarska povelja“ nije nagrada za ono što one godinama cine, nego podstrek da istraju na svom dugotrajnom, sporom, ali dostižnom putu istine. Ef. Ceric, obracajuci se prisutnima, naveo je brojne razloge zbog kojih je Bajden zaslužio nagradu. Podsjetivši da je u vrijeme agresije na BiH bio predsjednik Komiteta za vanjsku politiku Senata SAD, zalagao se za ukidanje embarga Ujedinjenih naroda na uvoz oružja oružja i vojnu intervenciju kako bi se zaustavila zvjerstva i istražili ratni zlocini. Vjeran prijatelj Zahvaljujuci njemu, Senat je usvojio nekoliko rezolucija koje se ticu BiH, a najznacajnija je ona iz 2005. kojom su potvrdeni agresija na BiH i genocid nad Bošnjacima. Senatore Bajden, gradani BiH svih nacionalnosti zahvalni su Vam na neumornom radu, na stavovima za koje se zalažete i istrajnost u zaštiti nevinih i borbi za pravdu. Vi ste naš vjeran prijatelj kazao je ef. Ceric. Potcrtao je da Bajdenove akcije nikada nisu bile ogranicavane vjerskim predrasudama. Rimokatolik koji je podjednako doživljavao bol kršcana i bol muslimana u BiH, radio je nesebicno i bez odmora kako bi ublažio tu bol. On je dobrocinitelj naše borbe za ljudsko dostojanstvo i pocetak našeg ponovnog napretka porucio je reisu-l-ulema.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.