INFOBIRO: Publikacije
Bakterije na meniju

REPORTER,

„S obzirom na ljetnu sezonu i ucestalo konzumiranje poslastica i sladoleda za ciju pripremu se koriste lako kvarljive sirovine, najcešci uzrok bakterijskih trovanja hranom su stafilokoke u sladoledu, ali i u majonezi, mljevenom mesu, kobasicama, paštetama, raznim umacima i sl. Cest uzrok trovanja su i salmonele u svježim jajima i proizvodima sa svježim jajima (majonezi, slatkim kremovima, prelivima), kao i uslovno patogeni mik

Bakterije na meniju

Autori: S.GOVEDARICA

Ako se uzme u obzir šta nam se sve posljednjih petnaestak godina nalazilo na meniju, molitva koju vjernicu praktikuju pred svaki obrok kao znak zahvalnost Svevišnjem za darove koje im je dao, potrebnija nam je bila zbog zdravlja da se ne otrujemo. Na srecu, proizvodi sa isteklim rokom trajanja prije deceniju ili više i sa krajnje sumnjivim ukusom, posljednjih su godina postali prošlost. No, razmišljanje u stilu „ako smo ono preživjeli više nam ništa ne može biti“ potpuno je pogrešno o cemu svjed .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.