INFOBIRO: Publikacije
Uzor ljudskom rodu

LJILJAN,

Roden u Mekki, od oca Abdullaha i majke Amine, ubrzo je ostao bez roditelja. Njegova sirotost postala je izvor njegove velicine, izvor njegove milosti prema svim stvorenjima. Njegova milost postaje kodeks njegova ponašanja. Govorio je: “Budite milostivi onima na Zemlji, vama ce se smilovati Onaj na nebesima” i “Pravi musliman je samo onaj od cijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani”

Uzor ljudskom rodu

Autori: ELIRIJA HADŽIAHMETOVIĆ

“Naša moralna i vjerska dužnost kao njegovih sljedbenika je da volimo Muhammeda, a.s., poštujemo ga i što cešce obnavljamo sjecanja na njega, primajuci srcu i ostvarujuci u praksi njegovo ucenje, korigirajuci sebe, svoje slabosti, mahane i zablude pri svjetlu njegova ucenja. Ucenjem mevluda ukazujemo mu veliko poštovanje, obnavljamo kontinuirano uspomenu i cinimo pocast na Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., ciji smo odani sljedbenici”, rijeci su sa pocetka mevludskog programa u Begovoj džamiji u .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.