INFOBIRO: Publikacije
Čovjek koji je previše znao

REPORTER,

U januaru 1997. objavljeno je da je nakon pucanja dva hica u glavu, preminuo Nikola Koljevic. Odmah sam rekao da je on „samoubica“ kojeg su ubili drugi. Narod je potapala ista sumnja, ali nije smio dici glas protiv sijaca straha i smrti. Službeni izvješ taj uvidaja nije niko vidio, osim da je obnarodovano da je Nikola pucao sebi u glavu u zakljucanoj sobi. Znao sam da su to ucinili ljudi koji dobro žive od „nedostatka dokaza“.

Čovjek koji je previše znao

Autori: NEDELJKO ŽUGIĆ

Bez obzira na težak položaj umjetnika, hvala Bogu, još niko, od njih nije izvršio samoubistvo, taj cin nasilja nad samim sobom. Zvanicno, to je „ucinio“ samo Nikola Koljevic, kada je ostao bez državne funkcije, kada je bio samo predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske. Ali, ozbiljnim istraživacima, koji su proucili sve okolnosti, pa cak i one „nepodnošljive“, ostaje jasnoca svjetleceg upitnika: „Nikola nije bio dobrovoljni davalac života“. Dokaz je drugi hitac, jer jedan je mogao ispal .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.