INFOBIRO: Publikacije
Zeleno svjetlo za plagijatore

OSLOBOĐENJE,

Najnoviji skandal povezan sa Univerzitetom u Sarajevu cinjenica da je dekan Pravnog fakulteta Fuad Saltaga plagirao knjigu Nikole Viskovica, ponovo aktualizira pitanje akademske etike. Kako bi se Sarajevski univerzitet, ali i ukupna akademska zajednica u ovoj zemlji, trebali postaviti spram Ijudi koji ih na razlicite nacine sramote i bacaju Ijagu na cijeli "esnaf"?

Zeleno svjetlo za plagijatore

Autori: MIRZA DAJIĆ ASAF BEĆIROVIĆ DILAJLA OBAJDIN JASNA FETAHOVIĆ GORDANA KATANA ALMIR ŠEĆKANOVIĆ

Prof. Dubravko Lovrenovic, Filozofski fakultet Sarajevo Plagijatori i falsifikatori "To je jako važna tema, jer je sasvim jasno da je u ratnom i poslijeratnom razvoju BiH došlo do katastrofalnog pada akademske etike opcenito. To je vidljivo u cijelom spektru pojava, pa evo i u tom spomenutom plagijatorstvu, koje se, po mom mišljenju, najefikasnije može riješiti zakonskim putem. Naime, ako je covjek nešto uradio, onda je to njegova intelektualna svojina i ako to neko koristi na akademski neprihva .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.