INFOBIRO: Publikacije
Prekinuti zavjeru tišine

DANI,

Dokumentarni film Umorne od rata francuskog reditelja Laurenta B?cue-Renarda prošle je sedmice prikazan u BiH. Film o ratnim psihickim ranama nagraden je, izmedu ostalog, na Filmskom festivalu u Berlinu 2003., na Golden Gate Awards festivalu u San Franciscu i na festivalima u Torontu i Marseilleu. Reditelj filma se susreo s našim novinarom u cetvrtak, 7. jula, nakon sarajevske projekcije u kinu "Bosna"

Prekinuti zavjeru tišine

Autori: AHMED BURIĆ

Film Umorne od rata govori o tri žene: Sedini, Jasmini i Senadi. One su izgubile muževe, i nakon rata se pokušavaju "prikljuciti" normalnom životu. U tome im najviše pomaže terapeutkinja Fika Ibrahimefendic. Sve one skupa pokušavaju prekinuti "tišinu zavjere" (i zavjeru tišine!). Kamera koju postavlja Laurent B?cue-Renard u ovom filmu nije samo sredstvo, ona je subjekt koji otkriva i osvjetljava traume žena ciji su životi prekinuti. "U tom smislu, tema mog filma nije rat u Bosni, jer je francu .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.