INFOBIRO: Publikacije
NEKOME MARKA, NEKOME MAĆEHA

FERAL TRIBUNE,

Ulicna burza rada, gdje se osiromašeni radnici nude za obavljanje bilo kakvih poslova, a ocajnici prose ili na prodaju nude tjelesne organe, rjecito govori o socijalnoj slici poratnog Sarajeva. Baš poput Idriza, koji vec osam godina bezuspješno traži stalan posao: “U mene su tri sina na birou, i ja. Žena ne radi. Niko ne radi, niko ne radi ništa, nikakvog doprinosa nema. Rade samo džamije, džamije i crkve rade!”

NEKOME MARKA, NEKOME MAĆEHA

Autori: TATJANA GROMAČA

Nedaleko od centra Sarajeva, nasuprot mjesta na kojem završava cuvena Bašcaršija, prije nego što zapocne uspon strmim ulicicama koje vode prema naseljima Kovaci i Vratnik, nalazi se jedan ugao. Na tom uglu, koji se još naziva i Caršija, svakoga dana, nanese li vas put u ovaj lijepi grad, možete vidjeti hrpu muškaraca kako stoje, cuce, njišu se cas na jednu, cas na drugu stranu, pušeci cigarete iz jeftinih, bijelih omotnica. I subotom i nedjeljom, oni su opet ovdje, i ako pada kiša i ako se plani .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.