INFOBIRO: Publikacije
ARHIPELAG GORKI

FERAL TRIBUNE,

U burnom razdoblju revolucije Lenjinov prijatelj Maksim Gorki pisao je: “Ja patim od organske odvratnosti prema politici, slabo vjerujem u razum masa opcenito, a posebice u razum seljackih masa.” Kasnije ga je mucio taj trenutak iskrenosti, kajao se i posipao pepelom, a negdje tridesetih napisao je: “Neka svi znaju tu moju pogrešku. Bilo bi dobro ako bi ona poslužila kao nauk onima koji su brzopleti u svojim zakljuccima”

ARHIPELAG GORKI

Autori: MIRKO KOVAČ

U prethodnom tekstu u Feralu napisao sam da je Maksim Gorki zaboravljen, te da ga više nitko ne cita, što je potaklo neke ljude od struke književne i kazališne, dobro upucene i u svom poslu poznate, da mi poruce mailom, doduše blago i s uvažavanjem, što mi je godilo, kako mi se vjerojatno omaknulo da Gorkoga svrstam u socijalne pisce i ustvrdim da je zaboravljen. Priopcili su mi da se drame Gorkoga igraju dugi niz godina (ostarjeli smo uz njih) na mnogim svjetskim scenama, uvijek s velikim uspje .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.