INFOBIRO: Publikacije
MIRIS KREMATORIJA

FERAL TRIBUNE,

Ono cega se ja iz Buchenwalda najsnažnije sjecam, to je miris krematorija – radio je dan i noc i iz njega je dopirao vrlo neobican miris. Taj miris je za mene simbol koncentracijskog logora i sociolozi to nama koji smo preživjeli logor ne mogu objasniti, nedostaje im “ono nešto”. Kad umre posljednji covjek koji pamti miris krematorija, nestat ce i iskustvo konclogora. O njima ce onda moci svjedociti samo – umjetnost!

MIRIS KREMATORIJA

Autori: TATJANA GROMAČA

Cjelokupno stvaralaštvo Jorgea Sempruna (1923.) oznaceno je iskustvom boravka u koncentracijskom logoru. S dvadeset godina deportiran je u Buchenwald, odakle su ga 1945. godine oslobodile americke vojne snage. Prije toga sudjelovao je u francuskom pokretu otpora. Semprun je 1988. godine imenovan ministrom kulture u španjolskoj vladi, na kojoj dužnosti ostaje do 1991. godine. Time, uz Andréa Malrauxa, koji je istu dužnost obnašao u francuskoj vladi, postaje najpoznatiji književnik-ministar. U nje .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.