INFOBIRO: Publikacije
Maglica se koljem povijala

START,

Nastavnik nam je kazao da izdvojimo recenice koje smo ”zapazili zbog njihove misaonosti, odnosno poruke koju prenose citatelju”. Onda se javio Tuta i procitao recenicu koju je zapazio zbog njene misaonosti i poruke koju prenosi citatelju: ”Borit cemo se protiv svih tudinaca koji se po našoj zemlji razmecu kao po svome.”

Maglica se koljem povijala

Autori: NENAD VELIČKOVIĆ

Danas smo na satu radili pricu Junacina Mijat Tomic. Mima je citala naglas, sve dok nije procitala ovaj dio: ”Toga dana u suton, kada se nad prostranim Duvanjskim poljem opet stala slijegati magla, Mijat i drugovi bili su vec visoko, visoko u Vran-planini. I s visova opaziše kako se u dolini, tu i tamo, diže prašina: bile su to turske potjere koje su uzaludno tragale za Mijatom.” Onda je Mima ušutjela. Nastavnik je pitao što je, zašto je prekinula citati. Mima je onda kazala da joj nije jasno ka .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.