INFOBIRO: Publikacije
Lekcija o konstruiranju povijesti

OSLOBOĐENJE,

Oslobodenje je 27. oktobra 2009. u rubrici Poligon objavilo tekst Slobodana Šoje, bosanskohercegovackog ambasadora u Egiptu, "Lekcija o pregovorima: Historija prevara kako smo se varali i kako se zavaravamo". Husnija Kamberovic, direktor Instituta za istoriju Sarajevo, uzvraca "Lekcijom o konstruiranju povijesti: Kako Slobodan Šoja konstruira povijest i kako se sada varamo"

Lekcija o konstruiranju povijesti

Autori: HUSNIJA KAMBEROVIĆ

Skromni pokušaj istoricara Slobodana Šoje da na stranicama Oslobodenja od 27. oktobra 2009. na tri primjera prevara iz južnoslavenske parlamentarne historije (1921,1939. i 1991) pokaže kako današnje rasprave o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovni svoj neuspjeh dobrim dijelom mogu opravdati iskustvom prevara iz naše historije, ostao je doista skroman u svim elementima, osim u jednom: u bogatstvu krivih interpretacija. Krive interpretacije Mada na prvi pogled izgleda da izdvojena tri primjera .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.