INFOBIRO: Publikacije
Ženski pogled na filmski kadar

START,

Sarajka Zora Brankovic jedna je od kljucnih figura u bosanskohercegovackoj kinematografiji. Danas njena karijera izaziva strahopoštovanje. IMBd-i, najveca baza filmova na svijetu, svrstava dan njenog rodenja medu važnije datume filmske historije. A ona niti jednom u toku razgovora ne spominje cinjenicu da je bila prva žena iz BiH koja je ostvarila karijeru na filmu (izuzimajuci glumacke i kozmeticke profesije)

Ženski pogled na filmski kadar

Autori: TIM NOVINARA MAGAZINA START

Kada se 1947. godine prijavila na oglas Komisije za kinematografiju i dobila prvi posao, Sarajka Zora Brankovic nije znala da ce biti jedna od kljucnih figura u bosanskohercegovackoj kinematografiji. Za sve vrijeme našeg razgovora u beogradskom stanu njene kcerke, Zora ne može da sakrije iznenadenje što nekoga zanima njena prica. Skromnost koja ju je pratila tokom cijelog života i koje se živo sjecaju njene kolege, ne dopušta da sjecanja preuzmu licni ton. Kao i tad, i sad o sebi govori samo kr .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.