INFOBIRO: Publikacije
Islam je postao medij nacionalne homogenizacije Bošnjaka

DANI,

Svima je jasno, osim tzv. bošnjackoj politickoj eliti, da od stupnja bošnjacke unutarnacionalne demokratizacije odlucujuce ovisi demokratizacija cijelog bosanskohercegovackoga društva i karakter socijalnih odnosa u njemu. Mogu li Bošnjaci odgovoriti ovom zadatku? Kakvo je stanje njihovog mikrodruštva, koje ideje i tendencije ga oblikuju, kakav je saldo njihovog dvodecenijskog postkomunistickog življenja? Šta oni zapravo hoce?

Islam je postao medij nacionalne homogenizacije Bošnjaka

Autori: ŠAĆIR FILANDRA

Bilo je za ocekivati da subjekti demokratske konsolidacije bosanskohercegovackoga postkomunistickog društva budu i njeni narodi. To da je stvar išla upravo obrnutim tokom svima nam je vec poznato. Ali zašto se društvena regresija odvijala baš na taj nacin analizirat cemo ovoga puta na bošnjackom primjeru. Zašto baš na njemu? Prije svega iz razloga prenaglašene bošnjacke deklarativne identifikacije s Bosnom i Hercegovinom. Bošnjacima su puna usta države, opcih interesa, ravnopravnosti naroda, lib .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.