INFOBIRO: Publikacije
Tajna koja se čuva vjekovima

REPORTER,

Iako je Banjalucka mljekara šezdesetih godina prošlog vijeka pocela proizvodnju ovog sira, njegov ukus nikad nije postao potpun. Govorili su tada mljekarski inženjeri da se razlika izmedu dva proizvoda nalazi ili u samom procesu, ili u ispaš i krava ili u... Mnogo se nagadalo ali je ostao do danas „a la trapist“. Istina je da samo redovnici trapisti prave originalni trapist

Tajna koja se čuva vjekovima

Autori: IRENA KNEŽEVIĆ

Kad je pater Tomislav Topic prije dvadeset godina položio vjecni zavjet crkvi i postao pripadnik reda trapista nije mislio da ce godinama nakon toga jedini on posjedovati recepturu za pravljenje cuvenog polutvrdog sira trapist koji je vec dugo jedan od zaštitnih znakova Banjaluke. I danas, baš od tog redovnika, zavisi kvalitet originalnog sira koji vec stotinama godina unazad prave iskljucivo pripadnici ovog reda Katolic ke crkve ciji je jedini samostan na podrucju bivše Jugoslavije upravo ovaj .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.