INFOBIRO: Publikacije
Transfer okolišno prihvatljivih tehnologija

INFOKOM,

Industrija danas s jedne strane znacajno doprinosi povecanju pritisaka na okoliš, dokje s druge strane, kao generator bogatstva i zaposlenosti u razvijenim i zemljama u razvoju, važan dio svakog modela održivog razvoja. Ipak, poslodavci i vlasnici nerijetko su neskloni primjenjivati održivu praksu iz straha da ce to utjecati na njihov profit i konkurentnost na tržištu.

Transfer okolišno prihvatljivih tehnologija

Autori: ESAD ARNAUTOVIĆ

U tranzicijskim zemljama tehnologije koje se koriste cesto su zastarjele i kao rezultat toga industrije iskorištavaju velike kolicine prirodnih resursa i energije i stvaraju velike kolicine otpada i onecišcenja. Ono što je potrebno, jest održivi industrijski razvoj koji ce uzeti u obzir, ne samo ekonomske aspekte, vec i one okolišne i socijalne. Preduzeca, medutim, uglavnom nisu u mogucnosti sagledati svoju transformaciju prema zakonitostima održivosti koja ce imati pozitivne efekte na finansijs .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.