INFOBIRO: Publikacije
Od rođenja neobičan i nadnaravan

OSLOBOĐENJE,

Mojsija je dojila i odgajala njegova prava majka, a kad je ojacao, odvela ga je na dvor, jer ga je faraonova kcerka smatrala svojim, buduci da ga je ona pronašla. Dala mu je ime Mojsije (Moše), cime je željela trajno obilježiti nacin kako ga je našla, pošto rijec "mojsije" znaci "iz vode izvucen"

Od rođenja neobičan i nadnaravan

Autori: ENVER IMAMOVIĆ

Biblijsko predanje koje se odnosi na Mojsija u dobroj mjeri je u novijedoba arheološkipotvrdeno. ledan egipatski papirus iz 13. stoljeca stare ere govori o tome kako je, zbog gladi koju je prouzrokovalo nekoliko uzastopnih sušnih godina u širem pojasu Bliskog istoka, nomadsko pleme iz zemlje Edoli stiglo u Egipat i od faraona Setija I (14. stoljece stare ere) zatražilo dozvolu da se naseli na istocnim obalama delte Nila. Iz drugih egipatskih izvora doznajemo da su bliskoistocni nomadi cesto i na .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.