INFOBIRO: Publikacije
Ejafjadlajoekudl – parališe letenje i teško se izgovara

SEEbiz,

GLOBUS U RETROVIZORU - Razvoj ljudskog roda može se protumaciti u kljucu stalnih pokušaja da zagospodari prirodom i stavi je u funkciju sopstvenih potreba. U poslednjih sedam dana svetom su defilovali državnici, rasli su berzanski indeksi, uzimani „spasonosni“ zajmovi, cena nafte je porasla – ali su sedmicu ipak obeležile vesti o prirodi, koja je, svojim silama (opet) iznenadila Zemljane.

Ejafjadlajoekudl – parališe letenje i teško se izgovara

Autori: MARKO KOVAČEVIĆ SEEbiz

Erupcija vulkana na Islandu prouzrokovala je obustavljanje vazdušnog saobracaja u Evropi. Nakon dvovekovnog mirovanja islandski vulkan Ejafjadlajoekudl (Eyjafjallajökull) poceo je da izbacuje lavu i pepeo u sredu 14. aprila, zbog cega je otkazano više od 17.000 letova širom kontinenta. Iz bezbednosnih razloga prvo su zatvoreni aerodromi u severnoj Evropi, a delimicno ili potpuno zatvaranje vazdušnog prostora za saobracaj naloženo je od cetvrtka u vecini evropskih država - od Velike Britanij .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.