INFOBIRO: Publikacije
Zablude jače od preporuka ljekara

REPORTER,

Razlozi nekorištenja kontracepcije su mnogobrojni. Pocevši od neupucenosti, stida da zatraže savjet doktora ili kupe kondom, što je prisutno kod mladih, preko svjesnog odbijanja jednog od partnera da koristi neki metod zaštite od trudnoce uz razna objašnjenja („kondom ubija zadovoljstvo“, „pilula ima nuspojave“...), do neutemeljenog oslanjanja na tzv. prirodne metode poput prekinutog snošaja, pracenja plodnih dana i sl.

Zablude jače od preporuka ljekara

Autori: S.GOVEDARICA I.KNEŽEVIĆ

Stojeci ispred police sa kondomima, dvoje mladih se raspravlja ne o tome koju ce vrstu kupiti, vec koga je manje sramota da ih odnese na kasu. Na kraju odlaze praznih ruku. Vjerovatno nisu ni svjesni da bi im stid zbog eventualnih „znakovitih“ pogleda drugih kupaca mogao prouzrokovati mnoge vece nelagodnosti u životu nego što je to prolazno crvenilo. „Neugodnosti“ poput neželjene trudnoce, polnih bolesti ili i jednog i drugog. „Mlade je uglavnom sramota da kupe kondome iako su oni izloženi uvije .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.