INFOBIRO: Publikacije
Ribarstvo u Bosni i Hercegovini

INFOKOM,

Ribarstvo u Bosni i Hercegovini sa svojom dugom tradicijom, visokim kvalitetom proizvodnje konzumne ribe i nemjerljivim bogatstvom voda, posjeduje veliki razvojni potencijal i najperspektivniji je i najbrže rastuci sektor poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. Sama cinjenica da je konzumna riba jedini proizvod animalnog porijekla koji se iz Bosne i Hercegovine izvozi na tržište Evropske unije govori o znacaju ove proizvodnje.

Ribarstvo u Bosni i Hercegovini

Autori: TIJANA SLAGALO

Trenutno najperspektivnija ribogojilišta sa savremenim tehnološkim procesima i velikog kapaciteta proizvodnje konzumne ribe, a takoder i izvoznici na tržište Evropske unije su: Norfish Blagaj – Mostar, Laks – Mostar, Tropik ribarstvo – Banja Luka i Riz Krajina – Bihac. Kvota za izvoz konzumne ribe na tržište Evropske unije iznosi 60 t, što je izuzetno mala kolicina ako znamo da su kapaciteti naših ribogojilišta mnogo veci (procjenjuje se da BiH trenutno posluje sa 60% iskorištenih kapaciteta u p .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.