INFOBIRO: Publikacije
Ustavne reforme u svjetlu diskriminacije

DNEVNI LIST,

Ustavne reforme, ma kakve bile, ne mogu po sebi dovesti do funkcionalne države ravnopravnih gradana i naroda. Potrebno je da se politicki procesi odvijaju na odredeni nacin, odnosno da nacionalne politicke elite budu spremne na kompromis i uzajamno prilagodavanje. Ustavne reforme predstavljaju samo ustavnopravnu pretpostavku da se to omoguci, ali nikako ne mogu same po sebi dovesti do tog cilja.

Ustavne reforme u svjetlu diskriminacije

Autori: GORAN MARKOVIĆ

Ocigledno je da Ustav Bosne i Hercegovine sadrži nekoliko diskriminatorskih odredaba kad su u pitanju sastav i funkcionisanje politickih institucija. Politicke elite su nacelno saglasne o potrebi otklanjanja diskriminacije jer ih na to tjera obaveza proistekla iz presude Evropskog suda za ljudska prava. I tu je prvi problem. Iako je Ustav Bosne i Hercegovine od trenutka svog stupanja na snagu u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i nekim drugim konven .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.