INFOBIRO: Publikacije
Balkanska mačo-seksistička kultura i(li) tolerancija

DANI,

Sarajevo po pitanju Parade ponosa nikada nije izrazilo svoj stav, ali nakon neslavno organizovanog Queer festivala 2008. godine, kada su vehabije i drugi “revnosni” čuvari javnog morala isprebijali posjetioce ovog festivala, ova tema je posve, pa i pomisao na nju, postala nepopularna. Pitanje je stoga, da li je Sarajevo, nakon Srbije, Hrvatske i Crne Gore spremno za jedan ovakav događaj i zašto se o njemu u javnom prostoru još uvijek šuti?

Balkanska mačo-seksistička kultura i(li) tolerancija

Autori: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Pitanje prava LGBT populacije u zemljama nastalim raspadom Jugoslavije nameće se kao jedna od važnijih tema sa kojima se ova društva u procesu, kako se to danas popularno kaže, demokratizacije i evropeizacije susreću. Sve je veći broj slučajeva organizovanog aktivizma pripadnika ove populacije, te sve glasnije ukazivanje na potrebu zaštite i izjednačavanja njihovih prava, odnosno na slobodno iskazivanje njihove seksualne opredijeljenosti. Kao jedan od najjednostavnijih, ali i najčešćih vidova u .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.