INFOBIRO: Publikacije
Citati iz Narančaste sveske

OSLOBOĐENJE,

Nedavno preminuli književnik Miroslav Karaulac otkrio je, izmedu ostaloga, "Narančastu svesku", koja se danas nalazi u Andrićevu ličnom fondu, u Srpskoj akademiji. U njoj je autor "Proklete avlije" bilježio, isticao je Karaulac, "misli domaćih i stranih autora, iz raznih krajeva i vremena, koji su se bavili idejom Jugoslavije i jugoslavenstva"

Citati iz Narančaste sveske

Autori: PREDRAG MATVEJEVIĆ

Ne pada mi na pamet da sudjelujem u polemikama oko porijekla i pripadnosti Ive Andrića i njegova djela. Nisam vjerovao da će do toga opet doći! Stanovite činjenice su dobro poznate, podaci odavno objavljeni. Pisac se rodio u hrvatskoj i katoličkoj obitelji u Bosni; bio je mladobosanac te završio u austrijskom zatvoru; službovao je u svijetu po jugoslavenskim ambasadama; pisao je ekavski; živio i umro u Beogradu kao srpsko-hrvatsko-bosanski autor, dobio Nobelovu nagradu kao jugoslavenski i svjets .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.