INFOBIRO: Publikacije
Svijet je postao velika brbljaonica

OSLOBOĐENJE,

Biti ravnodušan prema gadostima, nepravdama, prema zločinu, znači biti na pogrešnoj strani, kaže veliki pisac i poziva se na svog velikog njemačkog kolegu Thomasa Manna, koji je godine 1934. u vrijeme uzdizanja nacizma napisao kako se u takvim okolnostima "branilac čiste književnosti sam sebi čini žalosnim, jer je politička borba u sadašnjim uslovima na trenutke značajnija, važnija i dostojnija poštovanja od cjelokupne poezije"

Svijet je postao velika brbljaonica

Autori: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Filipa Davida upoznao sam u okvdru književnih susreta Cum Grano Salis u Tuzli septembra 2013. godine, na kojima je predstavljena knjiga njegovih sabranih i novih pripovjedaka "Princ vatre" u izdanju zagrebačke Frakture. Tada sam, tokom kratkog razgovora sa njim, predložio da napravimo intervju, ali sam rekao da bih želio da malo više pričamo o književnosti, jer Davidovi intervjui već godinama usmjereni su prvenstveno na razgovor o aktuelnim društvenim i političkim problemima, kojih je u posljedn .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.