INFOBIRO: Publikacije
Mlijeko i mliječni proizvodi – izvozni potencijal i tržišta

INFOKOM,

Kada govorimo o izvoznim sektorima u Bosni i Hercegovini, sa sigurnošću možemo izdvojiti mljekarski sektor kao jedan od najvažnijih. Posmatrajući izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda generalno, uočava se dominantnost izvoza UHT steriliziranog mlijeka u odnosu na proizvode sa dodatnom vrijednošću poput maslaca, pavlake, jogurta i sireva.

Mlijeko i mliječni proizvodi – izvozni potencijal i tržišta

Autori: TIJANA SLAGALO

Analiza izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u periodu od pet godina (2009.-2013.) jasno ukazuje kontinuirano povećanje izvoza na godišnjem nivou sve do 2013. kada je zbog zatvaranja hrvatskog tržišta izvoz opao za oko 6 miliona KM. Analizirajući uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, uočava se kontinuirani rast uvoza do 2013. godine, kada je neznatno opao. U strukturi uvoza izdvaja se sir i skuta, zatim kiselo mlijeko, pavlaka, jogurt, mlaćenica, maslac i mliječni namazi. Naj .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.