INFOBIRO: Publikacije
 Poezija sveprostorne drevnosti

OSLOBOĐENJE,

Lirsko "ja" pjesničke knjige "Sašaptavanje sa memorijom" autora Miraša Martinovića, ono koje u sebi sublimira sve pojedinačne "jaglasove" i javlja se kao subjektnosilac osnovne orijentacije teksta predstavlja sebe služeći se obiljem značenja koje isijava preterit glagola najčvršće vezanog za biće i postojanje: "Bio sam"

Poezija sveprostorne drevnosti

Autori: GORDANA LEKOVIĆ

"Jer, oh ja znam, u prašini gdje sahranismo Utihle narode i sve njihove opačine, sahranismo toliko neuhvatljive životne čarolije" (Čempresi po Lorensu) Počećemo od glagola: biti. Entitet se u njemu podrazumijeva. Dakle i ime, budući da je entitet obilježen jedinicom reda nomina. Imenom se stvara, objavljuje, po imenu pamti. Vratimo se glagolu. Kao u starim fantastičnim pričama: "bio jednom" što se ima tumačiti kao "bio uvijekž.ž Bezimen je "bio jednom" jer bi to mogao biti bilo kad i bilo ko. (G .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.