INFOBIRO: Publikacije
Trendovi u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u sektoru tekstila, odjeće, kože i obuće

INFOKOM,

Kada je riječ o sektoru tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije, Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju, iskustvo, kvalificiranu radnu snagu, dobar međunarodni ugled, ali i mogućnost daljnjeg proširenja proizvodnih kapaciteta i dovoljno prostora za unapređenje na proizvodnom planu. U ovom sektoru u našoj zemlji registrirano je oko 650, od čega je aktivno oko 450 preduzeća, u kojima je danas zaposleno između 30 i 35.000 radnika.

Trendovi u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH u sektoru tekstila, odjeće, kože i obuće

Autori: MURIS POZDERAC

Iskusna i kvalificirana radna snaga, blizina tržištima zapadne i istočne Evrope, kratki rokovi isporuke, duga tradicija i know how – sve su to potencijali koji privlače međunarodne kompanije i investitore. To je sigurno jedan od ključnih razloga zašto se u našoj zemlji izrađuju proizvodi za najpoznatije svjetske modne brendove. Industrija tekstila, odjeće, kože i obuće, kao značajan segment prerađivačkog sektora, je radno intenzivna i nisko akumulativna grana industrije. Zapošljava pretežno žens .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.