13.12.2011
Ljudi koji probaju i ocjenjuju hranu i pića moraju biti talentovani, sva čula moraju im biti dobra; poželjno je da ne budu pušači, trebaju izbjegavati parfeme, šampone sa jakim mirisima i pranje zuba prije degustacije
Čokolada mora ostati na rukama, kušanje vina je nauka, a mlijeko se presijeca neutralnim zalogajima
Autori:
ZDRAVKO ČUPOVIĆ
Za razliku od nekih zemalja, u BiH ne postoji mogućnost (do) školovanja ili nekog drugog vida specijalizacije za atraktivno zanimanje degustator. Pa ipak, u BiH postoje vrsni poznavaoci određenih poslastica, pića, hrane... KAKO KRCKA PRVI SLOJ? Vjerovatno najslađe zanimanje na svijetu ima Muamer Vlahovljak, politolog po profesiji i suvlasnik prve bh. manufakture čokoladnih pralina Mak Zara u Vogošći, koji posljednje četiri godine svakodnevno topi čokoladu pod nepcem, na čemu mu vjerovatno mnogi .....
Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti
ovdje.