INFOBIRO: Publikacije
UDARI I NESTANI

RATNI DANI,

Upravo kao da su izašli iz nekog akcionog filma, desetorica momaka sa oznakama Armije R BiH nečujno i staloženo, kao da je u pitanju svakodnevna vježba, prikradaju se neprijateljskim položajima. A onda biva primjećena skupina četnika obučenih u zimske maskirne uniforme i opremljenih kao da su ispali iz nekog kataloga vojne opreme. Iako je riječ o neprijateljskim vojnicima obučavanim u Nišu, njihova zasjeda propada i pretvara se u svoju suprotnost. Nastaje pravi pakao i nakon žestoke, neposredne borbe, petnaest eliminisanih četnika nikada više neće poslati kući razglednice sa motivima tzv. republike srpske. Bilans među našim borcima: bez poginulih ili ranjenih.

UDARI I NESTANI

Autori: KARIM ZAIMOVIĆ

Ukratko prepričana, onako kako je to ispričao Dado, jedan od učesnika ove akcije, ovo je samo jedan od mnogih borbenih zadataka koje pripadnici Izviđačko-diverzantske brigade 1 korpusa Armije R BiH svakodnevno izvode na raznim linijama sarajevskog bojišta, treba li naglašavati — sa izuzetnim uspjehom. Osnovni cilj njihovog djelovanja mogao bi se odrediti kao »udari i nestani«, oni su ti koji idu prije svih i koji pripremaju teren za izvođenje širih borbenih dejstava. I krajnje opravdano mnogi u .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.