04.04.2012
Blagoslov jela je uskršnji narodni običaj koji je već dugo prisutan u tradiciji hrvatskog naroda. Običaj je da se na Veliku subotu ili u uskršnje jutro u crkvu odnese hrana koja će se jesti na Uskrs, da bi je svećenik blagoslovio. U korpi po pravilu treba da budu jaja, šunka i pecivo, ali vrsta, kao i količina hrane koja se nosi na blagoslov razlikuje se od mjesta do mjesta. Bez obzira na količinu, blagoslovljena hrana mora se pojesti
Spoj vjerske i narodne tradicije
Autori:
S.GOVEDARICA
Uskrs, dan uskrsnuća Isusa Hrista, najveći hrišćanski praznik vjernici katoličke vjeroispovijesti ove godine proslavljaju 8. aprila. Taj dan u duši svakog istinskog vjernika ima posebno mjesto jer bez Uskrsa, po riječima svetog Pavla, ne bi bilo ni hrišćanstva. Da Isus nije uskrsao iz groba u kojem je njegovo mrtvo tijelo tri dana ležalo, označivši tako pobjedu života nad smrću, uzaludna bi bila cijela hrišćanska vjera. Ni sljedbenici Isusovi ne bi se imali čemu nadati, jer ako je smrt kraj, tad .....
Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti
ovdje.