INFOBIRO: Publikacije
Izjednačavanje prava radnika u privredi i administraciji

STAV,

Zakon o radu i novousvojeni Opći kolektivni ugovor najznačajniji su akti koji definiraju radno-pravne odnose u Federaciji Bosne i Hercegovine. Novi Zakon o radu usvojen je u augustu prošle godine, a Opći kolektivni ugovor potpisan je prije nekoliko dana. Koje novine ovi propisi donose radnicima i koliko je posla ispred nas?

Izjednačavanje prava radnika u privredi i administraciji

Autori: AHMED ŠEČUNOVIĆ

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata i Udruženja poslodavaca Federacije BiH 10. februara potpisali su Opći kolektivni ugovor za ovaj bh. entitet. Potpisnici su ugovora Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, i Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH. Ovim ugovorom ustanovljena je, između ostalog, i minimalna plaća za radnike u FBiH, koja od sada iznosi 406 KM. Ugovorom su konačno zadovoljne obje strane, s obzirom na to da je drama oko potpisivanja tr .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.