INFOBIRO: MEDIACENTAR SARAJEVO

START,

29.11.2005

Lune Ðokic i Muhidin Bravo godinama peku i piju rakiju i kažu da na svijetu nema boljeg napitka l Uz kazan, u sarajevskom naselju Poljine, objasnili su nam kako se pravi dobra rakija, kako procijeniti koja je dobra a koja ne, zašto se kruška mora prepeci a šljivovica ne, gdje se pravi najbolja rakija u BiH...

Na izvoru vode života

Autori: ALMIR PANJETA

Nema dobre rakije bez Bosne! Kod mene u selu gotovo svaka kuca ima kazan i svi peku dobru domacu rakiju prica nam Lune Ðokic uz kazan, u sarajevskom naselju Poljine, u kojem se krcka patoka a iz cjevcice curi cista rakija kruška, prepecenica. Probajte, nema bolje govori i pruža nam epruveticu u kojoj je upravo izmjerio da je rakija jacine 53 stepena. Sad je 53 stepena. Kad se malo ohladi, pašce za dva stepena. Doda se deca vode na svakih devet deca rakije i onda dode na izvrsnih 48 stepeni poja .....