INFOBIRO: MEDIACENTAR SARAJEVO

NEZAVISNE NOVINE,

18.03.2007

Da bi pekara dobila certifikat halal kvalitete u proizvodnji peciva, ne smije koristiti aditive na bazi svinjske i ljudske dlake, koji se koriste za produžavanje trajnosti proizvoda, a haram (nedozvoljeni) dodaci su i aditivi za koje je utvrdeno da su kancerogeni, navodi Peštalic

PROIZVODI i po vjerskom i državnom ukusu

Autori: JASMINA ŠARAC

Uprkos kvaliteti, kapacitetu i menadžerskim sposobnostima niti jedan proizvod ne može se probiti na arapsko tržište, cija vrijednost se procjenjuje na oko 550 milijardi dolara, ukoliko ne posjeduje certifikat o halal kvaliteti, a sve su veci zahtjevi i potrošaca u BiH koji žele biti sigurni da konzumiraju halal proizvode, odnosno proizvode koji nisu svinjskog porijekla, niti imaju aditive nedozvoljene po islamu. Jedina Agencija za certifikaciju halal kvalitete u regionu nalazi se u Tuzli, gdje j .....