INFOBIRO: MEDIACENTAR SARAJEVO

OSLOBOĐENJE,

13.11.2009

Opasnost od posljedicnih bolesti je visoka ako se nivo šecera u krvi ne smanji i uopce ne regulira. Posebno je povecan rizik za koronarnu bolest srca i promjene krvnih žila

Inzulinski „ključ" i ćehjska „brava"

Autori: BESIM AVDAGIĆ

U tankom crijevu, koje se naslavlja na dvanaestopalacno crijevo, upija se šecer unijet hranom i prelazi u krv. Kasnije inzulin, koga gušteraca luci, direktno u krvprenosi šecer do celija tjelesnih tkiva, gdje ovaj sagorijeva iobezbjedujetijelu dio potrebne energije. Pri tome tijelo regulira kolicinu glukoze u krvi kao precizna mašina usmjeravajuci je u jetru i ostale organe. Jerra je programirana da oslabodi odredenu kolicinu glukoze u krv i da ostatak sacuva za sljedecu uporrebu. Podizanje nivi .....