INFOBIRO: MEDIACENTAR SARAJEVO

DNEVNI AVAZ,

28.11.2016

Nema opremljenih laboratorija U kobasicama, paštetama, narescima, hrenovkama… jedemo meso upitne starosti, tvrdi prof. Smajlović S obzirom na to da se zamrzava pod plinom, staro meso još crvenije nego svježe

U BiH čak ne može ni biti utvrđeno jedemo li meso staro decenijama

Autori: A.NUHANOVIĆ

Starost mesa u mesnim prerađevinama nemogućeje utvrditi, jer u Bosni i Hercegovini nema za to opremljenih laboratorija. Tako u kobasicama, paštetama, narescima, hrenovkama… jedemo meso upitne starosti, tvrdi Muhamed Smajlović, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Kazao je to komentirajući skoro svakodnevne slučajeve otkrivanja nepravilnosti u mesnim proizvodima kako u BiH tako i u regionu. Prema nekim informacijama, u zemlje regiona navodno se doprema i meso zamrznuto 1982. godine. .....