14.10.2006
Kada ste prezalogajili, a mogli ste se dobro najesti da vam više nije ni do jela ni do pica, sve se zalije ajranom, cajem i prirodnim sokovima. Onda slijedi glavno jelo, specijaliteti sa roštilja i duvec. Kako je od pocetka iftara prošao dobar sat vremena, stomak vam je pun i nema više mjesta da u njega išta stane. A onda dolaze slatke slasti...
Dvori od čadora, hurme, dobošari, Kapali i Misir čaršija
Autori:
JUSKO BOJADŽIĆ
Naci mjesto za konak u nekom od desetina hiljada stambolskih hotela ovih dana u vrijeme velikog posta i ramazana je veca lutrija nego dobiti “milli pyango” (neku od državnih lutrija). Istanbul, grad od, po nekima 12, drugima 16, a vrlo vjerovatno 18 miliona žitelja, od cega svaki dan sa obala Bosfora, iz pravca Dardanela, Crnoga, Mramornog ili Egejskog mora, sa kopna i iz zraka, morskim ili drumskim putem u zidine grada ude dva do tri miliona ljudi, izgleda savršeno.
Ljepotan sa privilegijom da .....
Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti
ovdje.