13.11.2009
Opasnost od posljedicnih bolesti je visoka ako se nivo šecera u krvi ne smanji i uopce ne regulira. Posebno je povecan rizik za koronarnu bolest srca i promjene krvnih žila
Inzulinski „ključ" i ćehjska „brava"
Autori:
BESIM AVDAGIĆ
U tankom crijevu, koje se naslavlja na dvanaestopalacno crijevo, upija se šecer unijet hranom i prelazi u krv. Kasnije inzulin, koga gušteraca luci, direktno u krvprenosi šecer do celija tjelesnih tkiva, gdje ovaj sagorijeva iobezbjedujetijelu dio potrebne energije. Pri tome tijelo regulira kolicinu glukoze u krvi kao precizna mašina usmjeravajuci je u jetru i ostale organe. Jerra je programirana da oslabodi odredenu kolicinu glukoze u krv i da ostatak sacuva za sljedecu uporrebu. Podizanje nivi .....
Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti
ovdje.