INFOBIRO: Publikacije
Izgubljeni u svetom

OSLOBOĐENJE,

Da su brojna islamska društva zahvaćena procesom duboke transformacije potpuno je jasno, no šta to znači za BiH i kako na reforme u islamu odgovaraju bosanski intelektualci Tarik Haverić piše u tekstu čiji smo prvi dio objavili u prošlim Pogledima. Šta Enes Karić potvrđuje, a šta pobija? Zašto su, zapravo, islamske i muslimanske države od Mašrika do Magriba tragične i jadne? Kako bosanski muslimani napreduju jedino u nazadovanju?

Izgubljeni u svetom

Autori: TARIK HAVERIĆ

Najistaknutije mjesto u ovom sunitskošiitskom verbalnom okršaju ipak pripada prilogu Enesa Karića "Zbrka u žMulla Sadrinomž pamfletu o Kur'anu" koji je značajan ne samo zato što, još plastičnije nego Hodžićeva kolumna, potvrđuje zapažanje da bosanski muslimanski subjekt prihvata pluralizam samo kada misli da je to u njegovom interesu, već i stoga što ilustrira grotesknost pokušaja da se vjerovanje brani jezikom nauke i tako izjednači sa znanjem. Karić svoj prilog objavljuje na webstranici Rijase .....

Članak dostupan pretplatnicima. Molimo Vas da se prijavite prvo.

Arhivi štampe
Pretražite digitalizirane verzije pisane kulturne baštine – bh. novina.
Pretražite arhiv najznačajnijih novinskih publikacija iz Bosne i Hercegovine i regije
Kako se Pretplatiti?
Da biste imali pristup tekstovima pohranjenim u INFOBIRO digitalni arhiv, potrebno je da se registrujete i da izvršite pretplatu za odabrani pretplatnički paket. Registraciju možete izvršiti ovdje.